
 

 

 
 
 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
 

 
 
What must a document contain to be nota- 
rized? 

 

For a document to be notarized, it must contain: 
1) text committing the signer in some way, 

 

2) an original signature of the signer, not a 
photocopy (if a signature is required). 

 

3) a notarial “certificate,” which may appear on 
the document itself or on an attachment. 

 
Does witnessing/attesting a signature 
require the document be signed in the 
presence of the notary? 

 

YES. If the notary certificate states “subscribed 
and sworn/affirmed to me...,” then it must be 
signed in the notary’s presence. 

 
What if the document is already signed 
when brought to me for notarizing? 

 

If the document has already been signed, the 
notary should ask the person to sign the docu- 
ment again, either above or below the signature. 

See the next question for an exception. 
 

 
Does an acknowledgment require that the 
document be signed in my presence? 

 

An acknowledgment does not need to be signed 
in your presence. The person who signed the 
document must appear before you and ac- 
knowledge they are the signer and that they 
signed it. 



 

 
 
 

Do I have to verbally administer an oath 
when performing a verification? 

 

A verification contains the words “signed and 
sworn (or affirmed) before me....” When this 
language is used, you must verbally admin- 
ister an oath to the signer prior to the execution 
of the document. An oath can be administered 
as follows: “Do you swear that the statements 
in this document are true?” When a person is 
unable to “swear” due to personal or religious 
beliefs, the following oath may be used: “Do you 
affirm that the statements contained in this 
document are true?” 

 

To notarize the jurat without administering the 
oath can affect the validity of the document. 

 
 

What are the qualifications to be a notary? 
 

  To be a notary a person a person must: 
 

• be at least 18 years old; 
 
• be a citizen or permanent resident of 

  the U.S.; 
 

• not be disqualified to be a notary under 
   Iowa Code section 9B.23; 

• be a resident of the state of Iowa or a 
   resident of a state bordering Iowa if their 
   place of work or business is in Iowa; 
 

• be able to read and write English; and 
 

• file an application, submit an Oath of Office, 
   and a $30.00 filing fee with the Secretary 
   of State.  See Iowa Code section 9B.21. 
   
 
 
 



 

 
 

How long is a notary’s commission? 
 

• for a resident of Iowa, the term is 3 years; 
 

• for residents of bordering states, whose 
place of work or business is in Iowa, the 
term is 1 year; 

 

• for a member of the General Assembly, the 
commission is equal to term of office. 

 
Can I renew my commission? 
After you receive your notary commission, the 
Secretary of State will send you a renewal 
application before your commission expires. If 
your commission has expired, you may not act 
as a notary in Iowa.  See Iowa Code section 
9B.21A. 

 
 

Can a notary charge a fee? 
 

A notary in Iowa may charge a reasonable fee 
for their services. However, a notary cannot 
refuse to perform a service because a person 
is not a client/customer nor may the notary’s 
employer restrict the notary from providing 
services because a person is not a client/ 
customer of the employer. 

 
 

Where can I perform my duties? 
 

Iowa notaries may notarize anywhere within the 
geographical boundaries of the State of Iowa. 

 
 

Do I need a notary bond? 
 

No. Iowa no longer requires a bond. 
 
  

What if I change my name or address? 
 

If you change your name, you may use your 
new name or continue using your former name 
through the end of your term. If you use your 
new name, inform the Secretary of State’s 



 

Office immediately of the change. Occasion- 
ally, a third party requests certification of a 
Commission. The Secretary of State cannot 
certify a commission when the notary’s name 
has changed and is different than what the 
records reflect. If you move, inform the office of 
your new home address. If you change 
employers, notify the office of the your new 
employer and new address. 

 
 

Can I assist a person who cannot sign a 
document due to a physical disability? 

 

Yes. A person who cannot sign a document due 
to a physical disability may request that you or 
another person sign their name to the docu- 
ment. A rubber stamp, a mark, or a facsimile of 
the disabled person’s signature or mark may 
also be used. The person who signs the docu- 
ment or affixes the facsimile must be in the 
presence of the disabled person at the time of 
the notarization.  Pursuant to Iowa Code section 
9B.9 the words “signature affixed by (name of 
individual) at the direction of (name of 
individual)”. 

 
 

What forms of identification can I request? 
 

The best forms will include a picture, a physical 
description, a signature for you to compare and 
be issued by a governmental agency. A valid 
driver’s license, passport, school or work 
identification can all be used. You may request 
as much identification as you feel necessary to 
verify the person’s identity.  See Iowa Code 
section 9B.7. 

 
 

What are the most common errors and 
omissions made by notaries? 

 

1. Failure to sign the document. 
2. Failure to witness a signature. 
3. Omitting names and dates from the 

notarization. 
4. Failing to administer an oath. 

 
 



 

 
 
 
As an Iowa notary, must I use a stamp on 
all documents that I notarize? 

 

Yes, Iowa law requires that a notary MUST use 
a stamp on all documents notarized. See Iowa 
Code sections 9B.17 and 9B.18. 

 
Can I use my commission to notarize in 
other states? 

 

Iowa notary commissions can only be used in 
Iowa. Other states have notary laws regarding 
their notaries. 

 
 

Can a notary prepare legal documents? 
 

No. A notary does not have the authority to 
prepare legal documents. As a notary, your only 
duty is to perform the notarial act and complete 
the certificate.  See Iowa Code section 9B.25. 

 
 

Is it all right to notarize photocopies and 
carbon copies of documents? 

 

Copy certification is an act where the notary 
determines a photocopy is a full, true and 
accurate reproduction of an original, privately 
held document. The typical types of documents 
for copy certification are business documents, 
diplomas, passports, and copies of letters. The 
notary should supervise the photocopying of the 
document. notaries must avoid certifying copies 
of documents that are public records, such as 
birth/death certificates, court records and 
deeds.  See Iowa Code section 9B.5. 

 
 

What is an Apostille? 
 

An Apostille is a certificate issued by the Secre- 
tary of State used for notary authentication that 
is required by certain countries. It is an official 
certificate confirming the existence of your 
notary commission.  See Iowa Code section 
9B.14. 

 



 

 
 
 
 
Can I be sued for a notarization I make? 

 

Yes, a notary can be sued. The most frequent 
causes of lawsuits are notarization of a signa- 
ture not made in the notary’s presence and the 
notary’s failure to positively identify the signer. 
Use reasonable care to protect yourself against 
being sued. If you know and understand the law 
and responsibilities regarding notaries, your risk 
of liability will be reduced.  

 
 

If I fail to correctly notarize a document 
signature, what is the effect of my mistake? 

 

An incorrect notarization of a document signa- 
ture does not invalidate the contents of the 
document itself. It only relates to the signature 
and may be considered a “non-notarized” 
signature. The implications depend on the 
nature and purpose of the document. It may 
render the document void, or have little effect.  
See Iowa Code section 9B.26. 

 
 

May I notarize a document in which I have 
an interest? 

 

Pursuant to Iowa Code section 9B.4, a notary 
is prohibited from performing a notarial act with 
respect to a record the notary or notary’s 
spouse is a party of has a direct beneficial 
interest.  Such a notarial act is voidable. 

 
 

What notarial acts may be performed by a 
person other than a one notary 
commissioned or appointed by the 
Secretary of State? 

 

A person authorized by Iowa Code §9B.10 to 
perform notarial acts may perform the same 
acts as a commissioned appointed notary. 

 
 
 
 
 
 



 

 
 
 

What must a notary other than one 
commissioned or appointed by the 
Secretary of State, include in a notarial 
certificate? 

 

The certificate must include the signature and 
title of the office held by the person, i.e. clerk of 
court. If the notary is a commissioned officer on 
active duty in the military, the certificate must 
also include the officer’s rank. 

 
 

What is the procedure for filing a complaint 
against a notary? 

 

If a person believes a notary public has acted 
improperly in performing a notarial act, a com- 
plaint should be filed with the Secretary of State. 
To obtain a complaint form call, 515-281-5204. 
Or, write to Secretary of State, Notary Division, 
Lucas Building, Des Moines, IA, 50319. 

 
Upon receipt of the complaint, an informal 
investigation will be conducted to determine if a 
formal hearing should be held on whether the 
notary’s appointment should be suspended or 
revoked, or whether other disciplinary action 
should be taken. At the formal hearing, both the 
complainant and the notary have an opportunity 
to present evidence for consideration by the 
Secretary of State.  See Iowa Code section 
9B.23. 


